Miten nyt Luxoriin?

Matkantekkoon, matkantekkoon

Olen haaveillut reitistä Suomi-Luxor myös maata ja vettä myöten, mutta en ole osannut hakea oikeilla termeillä. Junalla pääsisi varmaan kätevästi Italiaan ja sieltä on laivaliikennettä Alexandriaan. Mutta palaisi paljon aikaa ja varmaan enemmän rahnaa kuin lennokeilla.

Katso yyden matkatoimiston sivuja. Syksyllä 2015 alkaa suorat lennot Luxoriin.
www.muinaaisenegyptinmatkat.fi

Viimeisin uutuus tältä syksyltä 2014 oli tieto, että Tallinnasta pääsee suoralle lennolle Hurghadaan ja siellä matkoja myy Goadventure – matkatoimisto, jossa osataan suomeakin. Tston sivut ovat vain viroksi, mutta varmaan jossain vaiheessa saa infoa muillakin kielillä, jos aikovat ottaa asiakkaita myös Suomesta.

Myyvät lomapaketteja, mutta joskus konetta täytetään pelkkiä lentoja myymällä. Tuttava sai lennot hintaan 99€ joka on huippuedullinen. Hurghadasta tulee busseja Luxoriin, mutta nyt ei ole antaa aikatauluja, mutta nekin saattaa löytää netistä. Tosin busseille tuntuisi olevan kolmekin eri lähtöpistettä, joten tarvitaan hiukan seikkailumieltä. Tuttuni yöpyi Hurghadassa, josta löytyy aina yösija ja edullisestikin.

Taxikyyti Huruhada-Luxor on yksi mahdollisuus, jolloin ei ole riippuvainen aikatauluista. Mutta virallisesti taxi ei saa kuskata turisteja öisin erämaatietä, joten sitä pitää kysyä kuskilta. Järjestän myös hakukyydin mieluusti, sillä haluan työllistää täkäläisiä luottokuskeja. Ota yhteys vaan etukäteen nippe@iki.fi ja sitten Egyptin maaperällä puh. 010 287 44481. Taxin hinta on ollut luokkaa 650EGP eli £E kuten täällä sanotaan.

Yksi mahdollisuus on mennä Tukholmaan laivalla ja sieltä lentää EgyptAirilla Cairon kautta Luxoriin. Sitä reittiä käyttivät pari Ruotsista tänne poikennutta. Myös Köbiksestä on suoria lentoja Kairoon, mutta toki sinne pääsy jo maksaa. Halvempaa on ostaa kuljetusta Egyptissä ja tulla Hurghadan kautta. Marsa Alam on yksi kohde täälläpäässä, jonne matkoja järjestetään ja sieltä taxikyyti lienee samaa luokkaa. Jos päiväseltään aikoo pistäytyä rannikolta Luxoriin, on se vain juoksua paikasta toiseen ja niin kiire tulee, että saa vain pintaraapaisun, ei mitään kunnon fiiliksiä. Tarjoamme pistäytyjille majoitusta suomi-kodeissa yhdeksi yöksi. Soitellaan ja meilaillaan.

Luxorissa löytyy kaikenlaisia asuntoja. Kannattaa ensin yöpyä pari yötä hotellissa ja asettua kaupunkiin. Kämppä löytyy pienellä etsimisellä suomalaistaxi Mahrusin avulla. Minäkin voin majoittaa neljä ihmistä pariksi yöksi länsirannalla. Asuntojen hinnat koon, tason ja sijainnin mukaan pyörivät haarukassa 1500-3200EGP.

Itse olen käyttänyt Turkish Airlinesin lentoja Istambulin kautta. Ne ovat päivälentoja, palvelu on tasokasta ja täsmällistä. Pari kuukautta etukäteen ostettuna liput ovat olleet 400-450€ meno-paluu. Välilasku on juuri sopiva, ettei tule kiire eikä toisaalta ikävä eikä nälkä kentällä. Minulle sopii hyvin myös jaloittelu, kun paikat tahtovat puutua. Jos lippu on vain Cairoon asti, pitää siellä itse hakea laukut jatkolennolle. Minulla on kokemus, että netistä ostaen lento on aika kallis ja sen on saanut edullisemmin kentällä. Siinä vaan on riski ettei mahdu koneeseen ja silloin tulee turhia kuluja taxeista ja hotellista. Eli varaa netissä!

Lokakuussa 2014 lento Cairo-Luxor maksoi nelisenkymmentä euroa/meno, netin kautta EgyptAirilla. Taxi lentokentältä kaupunkiin maksaa kiskurihinnan 80LE joten sekin kannattaa tilata kauttani ja siinä säästää ja tutustuu luotettavaan kuskiin joka puhuu vähän suomeakin ja hyvin englantia, mutta ei osaa lukea englantia textareista!

Luxoriin ja muuallekin tulijan ei kannata nähdä vaivaa Suomessa ja hakea siellä viisumia, kun sen saa kentällä maksaa ja on kai jopa edullisempi täällä. Nyt maksaa 1 kk 25$ ja kun ostaa paikallispunnilla, saa edullisemmin. Sama kioski siellä kentällä vaihtaa rahaa ja myy viisumeita, joka nykyisin on komea tarralappu, postimerkkiä paljon suurempi.

Viisumia voi jatkaa ja jatkon saa helposti vain lomakkeen täytöllä. Siinäkin kysytään osoitetta, mutta kun kunnon katuosoitteita ei ole käytössä, riittää esim. Luxor, west bank, Habu. Siis vuokraisännän nimikään ei ole tarpeen, eikä taloilla ole numeroita.

Viisumia jatkettaessa tarvitaan 1 passikuva ja kopio passin pääsivulta ja viisumisivulta. Muutoinkin on viisasta ottaa mukaan pari valokopiota passista. Muista haalia myös paljon kuivamustekyniä, niitä kysytään.

One thought on “Miten nyt Luxoriin?

  1. Niin tekis mieli palata Luxoriin. Ihana paikka ja hyviä ihmisiä ja Egypti ylipäätään. Paras!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *