uutisia HS:sta

Egyptin entisen presidentin Mohammed Mursin pitkä vankeusrangaistus lyheni

Egyptin entinen presidentti tuomittiin 25 vuodeksi vankeuteen Qatarin piikkiin vakoilemisesta.

Egyptin entinen presidentti Mohamed Mursi kuvattuna Kairossa kesäkuussa 2015.
Egyptin entinen presidentti Mohamed Mursi kuvattuna Kairossa kesäkuussa 2015. (KUVA: AMR DALSH / REUTERS)

EGYPTILÄINEN tuomioistuin muutti maan entisen presidentin Mohammed Mursin vankeustuomiota. Mursi tuomittiin 25 vuodeksi vankeuteen Qatarin piikkiin vakoilemisesta.

Tuomioistuin alensi Mursin aiemmin saamaa tuomiota. Presidentti tuomittiin aiemmin 40 vuoden vankeusrangaistukseen vakoilusta.

Maan entistä presidenttiä on syytetty myös vakoilusta Iranin, Libanonin Hizbollahin ja palestiinalaisten Hamasin hyväksi.

Mursi istuu jo valmiiksi pitkää vankeusrangaistusta, johon hänet tuomittiin muun muassa mielenosoittajien tappamisesta joulukuun 2012 protesteissa.

ISLAMISTISEEN Muslimiveljeskuntaan kuuluva Mursi nousi Egyptin presidentiksi vuonna 2012 järjestetyissä vaaleissa sen jälkeen, kun maan pitkäaikainen presidentti Hosni Mubarak pakotettiin jättämään tehtävänsä vuoden 2011 kansannousussa.

Mursin otteisiin tyytymättömät miljoonat maallisempia arvoja kannattavat kansalaiset alkoivat kuitenkin pian osoittaa mieltään tätä vastaan. Armeija kaappasi Mursilta vallan heinäkuussa 2013, ja syrjäytetty presidentti pidätettiin.

Mursi tuomittiin kuolemaan kesäkuussa 2015. Tuomio tuli tammikuun 2011 vankilapaosta, jossa Mursi pakeni Wadi Natroun vankilasta. Kuolemantuomio kumottiin vuonna 2016.

Egyptin Muslimiveljeskunnan toiminta on kielletty ja se on julistettu terroristijärjestöksi.

Järjestön jäseniä vastaan on käyty useita joukko-oikeudenkäyntejä ja satoja kannattajia on tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin sekä kuolemantuomioihin.

NIPPE:

Meikäläisittäin pitkät tuomiot ovat tavallisia monissa maissa. Kun n.50 v. ukko saa ensin 40v. ja se sitten lyhenee 25 vuoteen, ei sillä ole mitään merkitystä varsinkaan kun jo istuu pitkää kakkua mielenosoittajien tappamisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *