Putinin temput ja Suomi

Jos Putin toteuttaa hankkeensa vallata Valko-Venäjä Zapad eli ”länsi” sotaharjoituksen antaman savuverhon aikana, siis syyskuussa, on Suomi aika ahtaassa raossa. Eräiden ruotsalaisministerien ja kenraalien puheista on esitetty päätelmiä, että svenskit ovat huomattavasti valmiimpia hakeutumaan Natoon kuin suomalaiset. Vaikka meillä on esitetty virheellisiä päätelmiä siitä, että Natoon liittymisestä olisi olemassa jokin optio, on se potaskaa.

Yleensähän optio tehdään tapauksissa, joissa sovitaan esim laivatoimituksista ja niihin lisätään optio lisätilauksista. Näin se käsitetään alustavaksi tilaukseksi joka vahvistetaan myöhemmin. Mutta Nato ei ole mikään telakka jolle voisi jättää alustavan varauksen. Natoon haetaan ja liittymiselle on ehtoja, joita käydään läpi neuvotellen. Liittyminen on prosessi joka vaatii vähintään 1,5 vuotta. Olennainen asia on, että kansa hyväksyy liittymisen. Ruotsalaisista 40% oli viime kyselyssä puolesta ja 40% vastaan ja 20% ei ollut mitään mieltä. Jos tositarve tulee on 60% svenskeistä liittymässä. Meillä luvut ovat ihan toiset.

Natoon otetaan jäseniksi vain valtioita, joilla ei ole mitään rajaselkkauksia menossa. Meillä on vinkeä tilanne Ahvenanmaalla, joka on jo lähes vuosisadan ollut de-militarisoitu eli vapaa sotaväestä. Meillä ei siis olisi oikeutta heti ja ilman eri päätöksiä lähettää sinne sotilaita häätämään ”vihreitä miehiä”. Ne päätökset viipyisivät niin, että Putinin joukot ehtisivät hyvin varustaa jonkin pikkusaaren. Venäläisillähän on kaikenlaista kalustoa kuten pienoissukellusveneitä ym.

Sen ottaminen takaisin olisi vaikeaa ja vaatisi voimaa. Samasta syystä Ruotsi sijoitti takaisin komppanian verran sotaväkeä Gotlantiin, että olisi jokin mahdollisuus estää tunnuksettomia sotajoukkoja valtaamasta saarta ilman vastarintaa.

Meillä ei nyt ole mitään mahdollisuuksia Putinin metkuja vastaan. Sen kriisin varallehan ovat venäläiset ostelleet maita ja saaria Turun väylältä. Ne antavat jonkin lainkohdan varjolla mahdollisuuden salassa rahdata laitteita ja väkeä lähelle Ahvenanmaata. Lisäksi näille venäläisten omistamille saarille voi helposti kätkeä huollon laitteita ja varastoja, vaikka soppatykkejä. Valtaustempulla Putin estäisi Suomea liittymästä Natoon. Sama menetelmähän on nyt ollut reilut pari vuotta meneillään Ukrainassa. Ukraina jo tunnusteli mahdollisuutta liittyä Natoon ja EU:hun mutta hankkeet menivät jäihin rajasodan takia.

Meillä pitäisi jo nopeasti saada ahvenamaalaisilta lupa viedä sinne väkeä, mutta sehän ei onnistu ollenkaan. Ja Kremlissä kenraalit hykertelevät ennakolta helppoa nakkia tähän hybridisotatoimeen.

One thought on “Putinin temput ja Suomi

  1. Putin taitaa suunnitellla todella suurta kaappausta. On ilmeistä, että Venäjä kaappaa SEKÄ Ukrainan ETTÄ Valko-Venäjän. Tavoitteena on siis synnyttää laajempi Venäjä, johon liitetään pakolle ne ennen Neuvostoliittoon kuuluneet maat ja alueet. Jos suunnitelmaan sisältyy myös maayhteden saaminen Kaliningradiin, voi se sytyttää suuren roihun, sillä silloin katkeaisi Balttian maiden maayhteys Puolaan ja Euroooppaan. Karsea näky!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *