Mongolien historia

Kun suomalaiset vielä asuivat savupirteissään, tekivät mongolit jo maailmanhistoriaa !

Meillä on leffojen kautta annettu ihan väärää ja yksipuolista tietoa muinaisista kansoista ja niiden suhteista. Paavi lähetti oppineen fransiskaanimunkin 1200-luvun puolivälissä solmimaan suhteita idästä uhkaavaa mongolikaaniin, joka oli armeijoineen jo käynyt hävittämässä Eurooppaa, mutta yllätyksenä lopettanut invaasion kesken ja palannut itään. Tai siis kaanin kenraalit olivat tuhonneet maita ja tappaneet kansoja kaikkialla.

Paavin lähettiläs Johannes de Plano Carpini kirjoitti matkastaan hyvän selostuksen ”matka Tartarien maahan 1245-1247” jossa kertaa seikkaperäisesti matkan vaiheita ja mongoleita kansana ja sotureina. Nimitys tartarit on kirjoitettu oikein eikä sillä tarkoitettu tataareja, jotka kuitenkin muodostivat tärkeän osan mongoliarmeijaa. Nämä nimittäin alistivat monet kansat ja pakottivat nämä mukaan valloittamaan ”koko maailmaa” joka oli mongohallitsijan käsky joukoilleen.

Kirja on kirjoitettu reilusti ennen Marco Polon seikkailuja ja se on ensimmäinen kirja jossa sivutaan muinaista Kiinaa.

Gaudeamus on toteuttanut kirjan huonosti, sillä ikälukijalle teksti oli turhan pientä ja sivun marginaaliin tehdyt historiaviitteet samoin oli pientä tuhrua. Sinänsä kaunis typografia oli mennyt hukkaan, sillä sivun ladelmaa kaventaen ja sivumäärää kasvattaen olisi päässyt parempaan. Oli kovin vähän luettu tämäkin kirja vaikka oli painettu jo 2003.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *