Jo muinoin oli turistit törkeitä

”TripAdvisor” toimi jo 2000 vuotta sitten faaraon haudan seinässä: ”Pidin sarkofageista, mutta hieroglyfejä oli vaikea lukea”

Turistiarviot kirjoitetaan nykyään nettiin, mutta antiikissa ne kirjoitettiin suoraan matkakohteen seinään.

Luulitko, että seiniin töhertely olisi nykyajan ilmiö? Sitä se ei ole.

Esimerkiksi tulivuoren tuhkaan vuonna 79 hautautuneen Pompeijin kaupungin seinät olivat täynnä kaupunkilaisten laatimia erilaisia graffiteja ja kirjoituksia.

Ja niitä on myös faaraoiden haudoissa, jonne muinaiset turistit ovat niitä raapustelleet.

Egyptin kuninkaiden laaksossa sijaitsevan Ramses VI -faaraon noin 100 metriä pitkässä hautakammiossa niitä on laskettu olevan jopa tuhat.

VIERAILIJAT OVAT PYRKINEET KOHTELIAASTI KIERTÄMÄÄN HAUTAKAMMION ALKUPERÄISIÄ SEINÄMAALAUKSIA.

Niitä on raapustettu ja myös maalattu kammion kiviseiniin, ja suurimmat on laadittu jopa 25-senttisillä kirjaimilla.

Paikalliset turistioppaat ovat mahdollisesti pitäneet mukanaan teräviä esineitä, jotta turistit voisivat ikuistaa käyntinsä tässä 3 154 vuotta sitten kuolleen faaraon hautakammiossa. Tällaisesta ainakin ristiretkiajan jälkeen paikalla vierailleet eurooppalaiset ovat kertoneet.

Osa kirjoituksista on muotoa ”Se ja se kävi täällä”, ja perässä on mahdollisesti kirjoittajan ammatti ja kotipaikka. Suuri osa on kirjoitettu kreikaksi, osa latinaksi.

Osa kirjoituksista sen sijaan on selvästi turistiarvostelun muotoon kirjoitettuja.

”Kävin täällä mutta en pitänyt mistään muusta kuin sarkofageista!”, ”Minä pidin tästä!” tai ”En pysty lukemaan noita hieroglyfejä”, antaa Varsovan yliopiston arkeologisen instituutin professori Adam Łukaszewicz esimerkkejä Science and Scholarship in Polandlehdessä.

”Kuninkaiden laakso oli turistikohde jo antiikin aikana”, Łukaszewicz selittää. ”Ja kuten nykyään, turistit usein tekivät merkintänsä paikkoihin, joissa he vierailivat.”

Puolalainen tutkimusryhmä 3d-mallinsi hautakammion, jotta sen myöhempi tutkiminen olisi helpompaa.

Monesti turistien arvioihin myös vastattiin.

”Mitä sillä on väliä, että et pysty lukemaan hieroglyfejä, en ymmärrä valituksesi aihetta”, saattoi joku kirjoittaa toisen perään.

Suurin osa kirjoituksista on peräisin hellenistisen kauden, jolloin Aleksanteri Suuri valloitti Egyptin, ja Rooman valtakunnan hajoamisen väliseltä ajalta eli noin 300 eaa. – 300 jaa.

Paikalla on käynyt useita tunnettujakin historiallisia henkilöitä, mutta monet kirjoituksista ovat ”tavallisten turistien” tekemiä.

Professori Adam Łukaszewicz tarkastelee hautammion seinää.

Kirjoituksia on aivan katonrajasta alkaen, sillä alkujaan kammio on ollut täynnä hiekkaa ja vierailijat ovat joutuneet ryömimään. Myöhemmät tekstit ovat alemana. Useimmiten vierailijat ovat pyrkineet kohteliaasti kiertämään hautakammion alkuperäisiä seinämaalauksia.

Ramses VI:n hautakammio oli aikanaan poikkeuksellisen suosittu turistikohde, sillä sen luultiin kuuluneen kreikkalaisen mytologian Memnon-nimiselle Troijan sodan sankarille. Tämä johtui läheisten patsaiden väärintulkinnasta.

Todellisuudessa hauta kuuluu vuosina 1143–1136 eaa. hallinneelle Egyptin 20. dynastian faaraolle. Hauta ryöstettiin jo hyvin varhain, ja papit siirsivät sen jälkeen Ramses VI:n muumion toisaalle.

Kuninkaiden laaksona tunnettu hautapaikka nykyisen Luxorin kaupungin lähellä on yksi Egyptin merkittävimmistä muinaisjäännöksistä. Sen tunnetuin hauta lienee vasta nykyaikana eli vuonna 1922 löydetty faarao Tutankhamonin hauta.

Łukaszewiczin tutkimusryhmä on kartoittanut Ramses VI:n haudan kirjoituksia, ja he ovat äskettäin saaneet valmiiksi haudan sisätilojen 3d-mallinnuksen. Loppuvuodesta he palaavat Kuolleiden laaksoon tutkimaan ja analysoimaan muinaisten turistien kirjoituksia vielä tarkemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *