Al Sisi lahjoitti saaret

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on ratifioinut sopimuksen, jolla Egypti antaa kaksi Punaisenmeren saarta Saudi-Arabialle.

Saarten lahjoittaminen on poliittisesti arka aihe Egyptissä: sopimus on nostattanut julkista vastustusta ja esimerkiksi katuprotesteja. Viime kuussa noin 120 saarten luovuttamista vastustanutta pidätettiin. Suurin osa heistä on sittemmin vapautettu.

Luovutuksen vastustajien näkemys on, että saaret kuuluvat Egyptille ja hallitus haluaa lahjoittaa saaret varmistaakseen, että Saudi-Arabian rahalliseen tukeen voi luottaa jatkossakin. Saudi-Arabia on ollut yksi al-Sisin vankimmista tukijoista.

Egyptin ja Saudi-Arabian hallitusten version mukaan saaret ovat kuuluneet Saudi-Arabialle aina, mutta ne ovat olleet Egyptin suojeluksessa 1950-luvulta lähtien arabimaiden ja Israelin välisten jännitteiden takia.

Oikeusistuimet kiistelevät

Tiranin ja Sanafirin asumattomat saaret sijaitsevat Akabanlahden suulla, joten niiden omistaja voi hallita merireittejä Israelin Eilatiin ja Jordanian Akabaan.

Luovutukseen liittyy laillisia epäselvyyksiä. Eri oikeusistuimet ovat käsitelleet luovutussopimuksen laillisuutta ja päätyneet eri tuloksiin: yksi tuomioistuin piti sen voimassa, toinen kumosi.

Aiemmin tällä viikolla Egyptin perustuslakituomioistuimen puheenjohtaja ilmoitti, että kumpikaan päätöksistä ei astu voimaan ennen kuin perustuslakituomioistuin päättää, millä tuomioistuimella on asiassa lopullinen sananvalta.

Lähteet: AP, AFP, STT, Reuters

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *