Pessimistin purkaus

Kaikki tuntuu menevän huonoon suuntaan maapallolla.

Ilmastonmuutos ei millään pysy alle kahden asteen lämmönlisäyksessä, vaan todennäköisempää on veikata tänne pohjolaan ainakin 4-6 asteen nousua.

Molemmilla navoilla jäätiköt sulavat ennätysvauhtia. Myös lumipeitteen määrä ainakin pohjoisella pallonpuolikkaalla on kutistunut. Molemmat ilmiöt vähentävät pintaa joka voi heijastaa auringon sulattavia säteitä takaisin avaruuteen. Kun ilma lämpiää, se on jo tuonut esiin pelätyn vaikutuksen sekä Siperian pohjoisosista että Kanadasta. Ikiroudan sulaessa maasta vapautuu miljardeja tonneja metaania, joka puolestaan on ainakin 22 kertaa pahempi ilmansaaste kuin hiilidioksidi. Ollaan jo saavutettu itseään ruokkiva ilmiö joka voimistuu nopeasti.

Nämä suuret esiintymät pitäisi voida soihduttaa eli polttaa kaasu pois ennen sen vapautumista ilmaan. On todella huolestuttavaa että kummassakaan maassa ei ole jo ryhdytty hommiin asiassa.

Maailman meriin on viime vuosikymmeninä sitoutunut suuri osa jo lämminneestä ilmasta ja se on hidastanut lämpiämistä mittareissamme. Mutta luonto potkaisee takaisin. Lämmenneet meret aikaansaavat enemmän pyörremyrskyjä kuin aikaisemmin on tilastoitu.

Uusin tutkimus jenkeissä on tuonut esiin kiinnostavaa tietoa pilvistä ja niiden muodostumisesta. Pilviin kertyy hämmästyttäviä määriä energiaa ja se taas johtuu merien lämpenemisestä. Nämä energiat purkautuvat hurrikaaneina jotka saavat aikaan entistä suurempaa tuhoa.

Kun maapalloa kiertävät suihkuvirtaukset ovat sään suurilmiö ja ne aikaansaavat sateet, tuulet, monsuunit, hirmumyrskyt ja jäätävät pakkaskaudet tai hirmuiset helteet ja monsuunien jäädessä tulematta, siitä seuraavat kuivuusjaksot. Kaikki nämä sään ääri-ilmiöt ovat jo vaikuttaneet Telluksemme suursäihin.

Kuivuuskaudet monella seudulla lähellä päiväntasaajaa ovat lisääntyneet ja pahentuneet. Nyt on taas tulossa nälänhätä viiteen Afrikan maahan jossa sadekausi on suuresti lyhentynyt tai sateita ei ole tullut ollenkaan. Sama ilmiö on jo vuosia vaivannut eteläistä USA:ta, joissa pohjavedet ovat vajonneet hälyttävän alas. Ilmiö on jo vuosia näkynyt Lähi-Idässä ollen taustasyynä esim Syyrian sotaan. Siellä köyhtynyt maalaisväestö on pakkautunut kaupunkeihin ja kurjistanut tilannetta koko maassa. Se taas on purkautunut mielenosoituksina joita ei itsevaltainen diktaattori suvainnut, vaan kukisti kansannousun verisesti. Lopputulos on 6v sota ja historiaa.

Uusimpana huolena on tutkijoilla murhe koralliriuttojen haalistumisesta ja hitaasta kuolemasta. Australian suuresta valliriutasta jo kolmasosa on kuolemassa. Se taas saa aikaan suurta tuhoa kalakannoissa ja muissa noin 20 000 eliölajin keskuudessa, jotka kaikki ovat valliriutan osana ja muodostavat suuren osan merien monimuotoisuudesta.

Sitä on jo vuosikymmeniä vähentänyt ylikalastus, jota ovat törkeimmin harjoittaneet teollistuneet maat, lähettäen merille suuria laivastoja ja niiden keskuksena toimivat jättimäiset liikkuvat kalatehtaat. Ylikalastusta eivät harjoita alkeellisilla veneillään ja pikkupaateilla ajelevat perinnekalastajat, vaan suuren rahan kalateollisuus. Nyt on juuri saatu ilouutinen siitä, että Kanadan aluevesillä ollut täyskielto on elvyttänyt tärkeän lajin, sinievätonnikalan kannan. Mutta se on pieni lohtu sen rinnalla, että maailman kaikki merialueet saastuvat muovista, joka vaarantaa meidän kaikkien ruokahuollon, sillä pieneksi jauhautuva muoviroska joutuu kalojen ja muun merenelävän kautta lautasillemme.

Ylläoleva linkki uudelleen:

https://tekniikanmaailma.fi/muu-tekniikka/pitkaan-pelatty-ilmio-totta-alaskan-tundralta-nousee-ilmakehaan-valtavia-maaria-hiilidioksidia/?***Pitkaan%20pelatty***%20ilmio%20on%20totta*%20Alaskan%20tundralta%20nousee%20ilmakehaan%20valtavia%20maaria%20hiilidioksidia&utm_content=u-2305278-57571837-1363940-4

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *