Muinaisia on kaiveltu Abydoksessa.

Paikka on ollut tutkijoiden työmaana ja vuosikymmeniä. Kävimme siellä pikku porukalla 2015 talvella. Reissu oli ikimuistoinen.

Temppelin seinään on vuosituhansia sitten tehty luettelo Egyptin kuninkaista. Tosin siitä puuttuu useita epäsuosittujen nimiä. Jo muinoin hallitsijoilla oli kyky ja halu muuttaa historian kirjoitusta. Nyt sitä harrastetaan vielä ja taas Venäjällä.

Egyptiläiset arkeologit ovat löytäneet jäänteet muinaisesta kaupungista, jonka he arvioivat olevan yli 7 000 vuotta vanha.

Löytö sijaitsee Niilin varrella lähellä kuningas Seti I:n temppeliä Abydoksessa. Kohteesta on löytynyt talojen jäänteitä, kivisiä työkaluja, ruukun kappaleita sekä suuria hautoja.

Asiantuntijoiden mukaan 15 hautalöydön koko viittaa siihen, että haudatut olivat eläessään korkeassa asemassa.

Tutkijat uskovat, että muinaisen Egyptin varhaisvaiheessa kukoistaneessa kaupungissa asui tärkeitä viranomaisia ja hautakammioiden rakentajia.

Egyptin muinaislöytösektorin johtajan Mahmoud Afifyn mukaan löytö on merkittävä, koska se voi tarjota uutta tietoa muinaisen Egyptin ja Abydoksen kaupungin historiasta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Nämä arkeologiset löydöt tapahtuvat pitkän ajan, vuosien varrella. Vasta kun on saatu varmistus löytöjen iästä ja merkityksestä, voidaan ”löytö” vahvistaa ja julkistaa. Belgialainen arkeologituttu Christian nauroi, onnitellessani häntä uudesta löydöstä joka julkistettiin 2015, että se oli jo 3 vuotta sitten !

Nyt on kyse mm 15 haudasta. Jokaisen esiinkaivamiseen ja esineiden, maalausten ja muiden tutkimiseen menee vuosia. Projekti oli käynnissä saksalaisten toimesta ja ollut jo vuosia kun kävimme Abydoksessa 2015. Tutkijat ovat tottuneet vaikenemaan tuloksistaan sillä kilpailu on kovaa. Egyptiläiset osaavat vaientaa mediat ja pitää uutispimentoa. Sellainen oli päällä yli 10 v kun he valmistelivat Valaslaaksoa turismia varten. Sellaiset projektit ovat hitaita, kun rahat pitää ruinata Unescolta ja ulkovalloilta. Vasta kun rahoitus, voidaan ruveta toteuttamaan suuria hankkeita ja siihen menee vuosia.

Julkisuus ja media hankitaan paikalle vasta, kun julkisuus voidaan hyödyntää turismissa. Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa yli 400 milj.vuotta vanha valaslaakso. Sinne pääsee Fayyumin keidaskaupungin kautta, 100 km Kairosta lounaaseen.

One thought on “Muinaisia on kaiveltu Abydoksessa.

  1. Abydokseen on helppo mennä päiväkäynnille Luxorista. Vuokraa Mahrus ja saat luotettavan kuskin ja reilun hinnan. Puh +20100 682 405 ja jos soitat etukäteen Kairosta, hän noutaa kentältä etkä joudu heti taxikartellin uhriksi. Mahrus ei tosiaan kuseta hinnoissa, kuten taxarit yleensä, eikä tarvitse edes etukäteen sopia. Sano minulta terkkuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *