Tehot ja tehottomuudet

Työkulttuuri – tehokkuus – onko sitä?

Olen menneinä päivinä pysähtynyt miettimään näitä kavereita joita tunnen työnsä kautta Luxorissa. Valtavasti aikaa kuluu kaikilta puhelimessa ja tuntuu että ilman sitä ei kukaan tule toimeen. Kun ei ole olemassa puhelinluetteloita, turvaudutaan kavereiden verkostoon josta usein apua löytyykin. Mutta yhteiskunnan ja bisneksen kannalta kaamean tehotonta. Otan tässä nyt kantaa yrittäjänä, joka olen ollut koko aikuisikäni. Pahimmillaan minun piti huolehtia että palkkarahat oli olemassa tilipäivänä yli 40 kaverille. Kovia aikoja.

Yksinkertainen esimerkki. Tarvitsen huoneen Kairossa pariksi yöksi mutta en löytänyt sotkuistani numeroa Pension Romaan. Panen sen muistiin taas kerran tähänkin ja ehkä vielä tonne yläpalkin linkkien taakse. Roma 022 3911 088 ja eteen +2 ulkomailta. (Ja sitten ehkä pois se eka nolla, testaa ainakin siten). Kun mulla on tämä sukuverkosto täällä, soitin vain pari puhelua ja sain numeron, mutta pyysin silti Hassania varaamaan huoneen ja kentälle taxin. Mutta selvisi, että taxille tarvitaan tarkempaa tietoa, lennon nro, tuloaika, mun nimi yms ja siksi piti itse soittaa perään.

Luxor WB ja bisnesmiehet Abdy ja inssi suunnittelevat jotakin ja käyvät aina kuudelta moskeijassa. Eilen ilmeni tyypillinen juttu, että kaveri oli luvannut tulla wb:lle asiakasta tapaamaan, mutta oli reilusti myöhässä. Meniköhän kauppa sivu suun? Poikien bisnes perustuu osaamiseen ja siihen, että hoitavat asennuksen ja kuljetuksen, kun kilpailijat vain myyvät – samaan hintaan.

Kaikkeen tähän sähläilyyn tärvääntyi monen ihmisen aika, jota täällä kuitenkin riittää joka saumaan. Yksi syy oli siinä, että Romalla ei ole sivuja netissä. Hiukan kummallista, vanhaa ajattelua heillä.

Menin taas auringon laskun aikaan Abdyn shoppiin ja sinne saapui inssi-kaverinsa. Pojat sitten menivät parhaaseen bisneksen teon aikaan rukoilemaan ja siihen kului 20 min. Minä olin vahtimassa kamoja ja yksi naamatuttu heppu kysäisi, missä Abdy ja näytin vain rukoilemisasentoa. Päätellen siitä, että koko ajan on liikkeellä autoja ja varsinkin mp:tä, eivät kaikki välitä käydä moskeijoissa, etenkään nuorempi farkkukansa. Useissa rukoushetkissä palaa siis paljon työaikaa, mutta se korvataan pitkillä päivillä. Ehkä se onkin näissä kuumissa maissa ihan viisasta? Ollaan illalla pitkään ja tehokkaampia kuin kuumina päivinä. Mutta on tässä ristiriitaa.

Pyysin Abdyn apua juttuun, että saisin Canon IXUS kameralleni huollon Cairossa eli että kone avataan ja puhalletaan pöly pois. Ensin katsoimme läppäriltä Canonin osoitteita, mutta sieltä ei oikein selvinnyt huollon yhteystiedot. Abdy lohdutti, että hän soittaa kaverilleen Cairoon ja selvittää. Kun siellä on aikaa vain 2pv yritin selittää, että hän varaisi huollolle ajan, koska jonoa voi muuten olla monta päivää. No, taas tässäkin palaa monta työminuuttia usealta mieheltä, kun info ei pelitä millään suunnalla. Syytä voi olla japseissa, mutta enemmän varmaan egyissä.

Ihan oma lukunsa ovat sitten kulttuuriset päähänpinttymät ja perinteet, joita olen tavannut monia varsinkin rakentamiseen liittyen. Ahtaissa paikoissa ei suostuta ovien aukaisusuunnan muuttamiseen, vaikka se säästäisi tilaa. Ei vaan ole tapana. Kun ei olla totuttu sisällä lukemiseen, on valoja aina väärässä paikassa ja vähän. Samaan olen törmännyt Suomessakin, pistorasioita aina liian vähän ja valaisimet keskellä kattoa. Nykymääräykset meillä sentään ovat jo hyvällä tolalla uudisrakentamisessa.

Yksi ilmeneminen tehottomuudessa on Luxorissa ja täälläpäin suruton veden ja sähkön tuhlaus vaikka molemmista on pulaa. Kylillä palaa rakennusten seinustoilla turhia valoja, mutta sitten autojen valoissa pihistellään! Edes ajoittaiset sähkökatkot eivät ole ihmisiä havahduttaneet asiaan, siis sähkön säästöön. Puutteellista tiedotusta ja valistusta vai väärää asennoitumista? Ehkä molempia, mutta tässä asenneympäristössä ja hinnoittelussa on vaikea vakuuttaa, että porukoiden kannattaisi pitkällä tähtäimellä siirtyä rajattoman ja täällä takuuvarman aurinkoenergian käyttäjiksi. Sähkö vaan on liian halpaa eikä kannusta ostamaan omia paneleita.

Yksi riesa josta olen jo vuosia kärsinyt on netin hitaus. Abdy kertoi juuri tänään lukeneensa uutisen, että hallinto on nyt uusimassa lasikuiduksi kaikki runkoverkot ja tulee jatkossa, kunhan homma on hoidettu, tarjoamaan lisää tehoja, jopa 4 gigaa. Suomessa hallitus asetti tavoitteeksi 100 megaa joka mökkiin, mutta siinä on paljon ollut hitautta ja riitaakin eikä pelitä kunnolla. Nyt on siis toivoa, että tänne saataisiin esim 10 megan yhteys joka mulla on Vihdissä. Tosin siinä on paljon verkkoyhtiöiden kikkailua ja bluffia eikä latausnopeus todellisuudessa ole kuin neljännes teoreettisesta. Sama näköjään joka maassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *